Dijital Risklerden Korunma Eğitimi’nden 39 bin 920 kişi yararlandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çocukları Dijital Risklere Karşı Koruyor
Çocukların dijital ortamdaki olumsuz içeriklerden korunması için hayata geçmesi planlanan sosyal medya düzenlemesi için hazırlıklar devam ederken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocukların, ailelerin ve toplumun dijital risklere karşı farkındalığını artırmak için önemli adımlar atmaktadır.
Bakanlık, kamu kurumları, üniversiteler, ve STK’lar gibi çeşitli paydaşlarla işbirliği yaparak, özel kreş, gündüz bakımevi, çocuk kulübü çalışanları ve çocukların ailelerine dijital içeriklerdeki risklere karşı eğitimler sunmaktadır.
Bugüne kadar “medya kavramı”, “yeni medya araçları”, “çocuk ve dijital medya”, “dijital çağda ebeveyn olmak”, “bilişim teknolojilerinin çocuklar için fırsatları ve riskleri”, “çocukları bilişim teknolojilerinin risklerinden korumak için aileler tarafından dikkat edilmesi gereken hususlar”, “önerilen web ve ihbar adresleri”, “dijital oyunlar için kullanılan sınıflandırma sistemi” konularında verilen eğitimlerden 39 bin 920 kişi faydalanmıştır.
Ayrıca, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı kapsamında, 2024-2028 yıllarını içeren dönemde ailelere medya okuryazarlığı, bilinçli medya kullanımı, dijital ebeveynlik, siber zorbalık, dijital suçlar gibi konularda eğitimler verilecektir.
Bunun yanı sıra ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik teknoloji kullanımı konusunda dijital okuryazarlık eğitim programları yaygınlaştırılacak ve gençlerin teknoloji ve medya alanında fırsatlarından faydalanmaları teşvik edilecektir.
Bakanlık ayrıca, zararlı içeriklerin bildirilmesi için Çocuk için Dost Uygulamalar (DUY) web sitesi ve ihbar hattını oluşturmuş ve bugüne kadar 2 bin 432 içerik hakkında işlem gerçekleştirmiştir.
(ANADOLU AJANSI)