Tarım arazileri toplulaşıyor yıllık 47 milyar TL cepte kalıyor

Toplulaştırma Projeleri Yakıt Tasarrufuna ve Karbon Salımının Azaltılmasına Katkıda Bulunuyor

Meltem Güneş – Toplulaştırma projelerinin yakıt tasarrufuna ve dolayısıyla da iklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri olan karbon salımının azaltılmasına önemli katkıda bulunduğunu vurgulayan Yumaklı, projelerin ülkemizde 2024 yılı sonuna kadar gerçekleştirilen toplulaştırma alanının 7.59 milyon hektarı bulduğunu belirtti. Yıllık tasarruf edilen yakıt miktarının 380 milyon litre olduğunu ve bu sayede yıllık 5.84 milyon tona varan karbon emisyonu azaltımı gerçekleştiğini ifade etti. Ekonomik olarak da yıllık 47 milyar TL’lik bir kazanım elde edildiğine dikkat çekti.

“Girdi Maliyetleri Azalıyor”

Yumaklı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen arazi toplulaştırma projeleri sayesinde tarımsal, çevresel ve sosyal açıdan birçok fayda sağlandığını belirtti. Projelerle birlikte tarımsal üretimde artışlar yaşanırken girdi maliyetlerinde ciddi düşüşler yaşandığını vurguladı. Ayrıca, arazi toplulaştırması ile parsellerin büyüdüğünü, tarım tekniklerinin ve sulama yöntemlerinin kolaylaştığını dile getirdi. Her bir parselin yola ve kanala kavuştuğunu, işletme merkezi ile parseller arasındaki mesafelerin azaldığını ve yakıt tasarrufu sağlandığını söyledi.

Bakan Yumaklı, Türkiye’deki tarım alanlarının 14.3 milyon hektarının arazi toplulaştırması için uygun olduğunu belirtti. 2 milyon hektarı aşkın alanda 204 arazi toplulaştırma projesinin devam ettiğini ve 2028 yılına kadar tamamlanması hedeflenen tarım alanının 10 milyon hektara çıkarılacağını açıkladı.

Genel Tarım Sayımı Yapılacak

Genel tarım sayımına ilişkin genelge yayımlandı; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliği ile gerçekleştirilecek çalışmaların sonuçlandırılması ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedeflendiği belirtildi. Çalışmaların iki aşamada yürütüleceği, birinci aşamada mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin tespit edilerek tarımsal faaliyetlerin belirleneceği, soru formları ve veri giriş programlarının hazırlanacağı ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği ifade edildi. İkinci aşamada ise uluslararası ve ulusal ihtiyaçlara göre değişkenlerin belirlenmesi ve sahadan verilerin derlenmesi için TÜİK tarafından 2025 yılı içinde tam sayım ve örnekleme yapılacağı açıklandı.

Related Posts

Londra’da fırsatları anlatacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2 günlük iş ziyareti için İngiltere’nin başkenti Londra’ya gitti.

ABD’de enflasyon beklentilerin altında

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,3 ile beklentilerin altında arttı.

Kurban pazarında sessizlik: ‘Emekli maaşıyla ancak horoz keser, kurban değil’

Yüksek yem maliyetleri, düşen alım gücü ve artan hayvan fiyatları kurban pazarlarını olumsuz etkiledi. Aydın’ın Nazilli ilçesindeki hayvan pazarında kurbanlık satan üretici ve esnaf, satışların durma noktasında olduğunu belirtti. Bir hayvan satıcısı, “Millet bitik durumda. Herkes son günlerini yaşıyor. Emekli, asgari ücretli bitmiş durumda. Adam emekli maaşına ancak horoz keser, tavuk keser” dedi.

EKK toplantısı sonrası açıklama

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun toplantısı sonrası yapılan açıklamada, “Yatırım ortamını iyileştirmeye ve ihracatı çeşitlendirmeye yönelik yapısal reformları hayata geçirmeye devam ediyoruz” denildi.

Spot piyasada elektrik fiyatları – 11 Mayıs 2025

Spot piyasada elektrik fiyatları tavan yaptı. Yarın için megavatsaat başına en yüksek fiyat 3 bin 399 lira 1 kuruş olarak belirlendi. İşlem hacmi ise yüzde 77 artışla 1,6 milyar lirayı aştı.

Ekonomi salon toplantılarıyla düzelmez

İktisatçı Prof. Dr. Işın Çelebi, Türkiye’yi şöyle özetledi: “Verimliliği cezalandıran bir yapı var. Döviz kazandırmak ve döviz kredisi kullanmak suç haline gelmiş. Enflasyon içinde durgunlukla karşı karşıyayız. Ekonomi adeta kayıt dışı için yönetiliyor.”