“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

Türkiye’de HIV Vakaları Hızla Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor!

Türkiye’de son 10 yılda HIV vakalarının 4 kat arttığı belirtiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları, Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Hayat Kumbasar, HIV vakalarının dramatik bir şekilde arttığını belirterek, “20 yıl önce yıllık yeni vaka sayısı beş yüzleri geçmezken, son 6-7 yılda 5-6 binlere çıktı. Bu artış eğiliminin devam edeceği öngörülebilir” dedi.

Uzmanlar, HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında HIV ile ilgili merak edilenleri 4 soru altında açıkladı.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’ın aktardığına göre, Pozitif-iz Derneği Kurucu üyesi Çiğdem Şimşek ve Prof. Dr. Hayat Kumbasar, HIV ile ilgili soruları yanıtladı. İşte özet:

Cinsiyet Olarak Hangi Grup Daha Risk Altında?

“HIV, erkekler arasında daha sık (%75-85) görülürken, kadınlarda bu oran daha düşük (%15-20). HIV sadece belirli gruplarda değil, toplumun her kesiminde ve her yaştan insanda görülebilir. Ayrıca, kadınlarda genellikle seks işçilerinde değil, evli ve tek eşli kadınlarda görülür. Enfeksiyonun büyük çoğunluğu eşler arasında bulaşır.”

HIV Nasıl Bulaşır?

“HIV, korunmasız cinsel temasla (%95) bulaşan bir enfeksiyondur. Ayrıca, kan nakli, enjektör paylaşımı, steril olmayan tıbbi ekipmanların kullanımı gibi yollarla ve HIV pozitif bir anneden, doğum sırasında veya emzirme yoluyla bebeğe bulaşabilir.”

Tedavi HIV’e Çare Olabilir mi?

“HIV pozitif bireyler, tedavilerini düzenli olarak sürdürdüklerinde ve hedeflenen sonuçlara ulaştıklarında HIV’i bulaştırmaz hale gelirler. Bu duruma ‘B undetectable equals B untransmittable’ denir. Tedavi gören kişiler normal bir sosyal hayat sürebilir, evlenebilir, çocuk sahibi olabilir ve HIV’i bulaştırmazlar.”

HIV Testi Nerede Yapılabilir?

“Türkiye’de kamu hastaneleri, toplum sağlığı merkezleri ve bazı üniversite hastanelerinde HIV testi yapılabilir. Ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Mersin, Diyarbakır ve Bursa gibi illerde belediyelere bağlı anonim test merkezleri bulunmaktadır. Bu merkezlerde kimlik bilgisi istenmez, test ücretsizdir, danışmanlık hizmeti sunulur ve sonuçlar gizli tutulur.”

Related Posts

Günlük yiyen kolesterol nedir bilmiyor! Damarlar bayram edecek, salataya ekleyin

Yüksek kolesterol, günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sağlık sorunu. Kötü kolesterol (LDL) seviyelerindeki artış, kalp hastalıkları ve damar tıkanıklığı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük ama etkili değişiklikler ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolesterol seviyelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, bu 4 besinin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.