Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Çocuklarda Diş Sıkma Problemi Nasıl Tedavi Edilmeli?

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık olmadığını belirten Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, bu durumun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Diş sıkma probleminin tedavi edilmemesi durumunda çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi.

Bruksizm Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizm olarak bilinen diş sıkmanın çene yapısında bozulmalara, dişlerde kalıcı hasarlara ve baş, kulak ağrılarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, bu durumun ruhsal etkileri hakkında da bilgi verdi. Genellikle stres ve kaygı gibi ruhsal durumların bir yansıması olan diş sıkmanın çocuğun genel huzurunu da olumsuz etkileyebileceği ifade etti.

“Baş ve Çene Ağrısı, Diş Hassasiyeti ve Diş Aşınması Görülebilir”

Diş sıkmanın nedenlerinden ve belirtilerinden bahseden Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin çocukların diş gıcırdatması nedeniyle endişelendiğini söyledi. Gece görülen diş sıkma alışkanlığının gündüz ağrılara ve diş problemlerine neden olabileceğini belirtti.

“En Önemli Neden: Stres”

Diş sıkmanın birçok faktöre bağlı olabileceğini belirten uzman, stres ve kaygının en önemli nedenlerden biri olduğunu ifade etti. Hassas çocukların yaşadığı duygusal stresin diş sıkma olarak dışa vurulabileceğini belirten Doç. Dr. Münevveroğlu, ailelerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

“Belirtileri İhmâl Etmeyin”

Uzmanlar, diş sıkma probleminde farkındalığın çok önemli olduğunu vurguladı. Eğer çocuğunuzda diş sıkma belirtileri görüyorsanız mutlaka bir çocuk diş hekiminden yardım almanız gerektiğini belirtti. Her diş sıkma vakasının tedavi gerektirmediğini ancak ilerleyen semptomların tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

“Erken Müdahale Önemli”

Doç. Dr. Münevveroğlu, tedavi edilmeyen diş sıkmanın ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirterek erken müdahalenin önemine dikkat çekti. Çocuklarda görülen belirtilerin hemen tedavi edilmesi gerektiğini ve bu sayede çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığının korunabileceğini söyledi.

Related Posts

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Prof. Dr. Diken: Atardamarlarınız sağlıklı ise 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlamanız olmaz

Uzmanlar uyardı: ‘Gece açlığı’ bu hastalığın habercisi olabilir!

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.