Çin, Ay’a üs kuruyor

Çin, Ay’a Uzay Üssü Kuruyor

Tiangong uzay istasyonuna gitmesi planlanan bir kargo roketiyle Çin’in üreteceği tuğla örnekleri, astronotları Ay’a gönderme hedefine ulaşabilmek için çok önemli bir adımı temsil ediyor. 2030 yılına kadar Ay’a astronot gönderme hedefi olan Çin, bu amaca ulaşabilmek için çok sayıda zorlukla karşılaşacak. Herhangi bir yapı, kozmik radyasyona, sıcaklık dalgalanmalarına ve Ay’daki depremlere dayanabilecek kapasitede olmalıdır. Ayrıca, Ay’da inşaat malzemelerini temin etmek oldukça maliyetli bir süreçtir.

Wuhan’daki bir üniversitedeki bilim insanları, Ay’ın yüzeyinde bir üs inşa etmenin bu zorluklara bir çözüm olabileceğini düşünerek harekete geçtiler. Ay toprağının özelliklerini taklit eden farklı malzeme bileşimlerinden yapılmış bir dizi prototip tuğla geliştirdiler.

Test edilecek olan bu tuğla parçaları, Tiangong Uzay İstasyonuna ulaştıklarında bir dizi zorlu test sürecinden geçecek. Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Profesör Zhou Cheng, “Bu büyük bir deneyim” diyerek, malzemenin uzayda dayanıklılığını test edeceklerini belirtti. Ay’ın sıcaklığı 180 ila -190 °C arasında önemli ölçüde değişebilir.

Ay’ın atmosferinin olmaması, yapıyı mikrometeoritlerin ve kozmik radyasyonun yanı sıra Ay depremlerinin etkilerine karşı savunmasız bırakır. Deney, 3 yıl boyunca sürecek ve her yıl numune testleri yapılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir