Alzheimer’a karşı günde tek bir hap umudu: İnsanlarda test ediliyor

Umut Verici Gelişme: Alzheimer İlacı Emestedastat Test Ediliyor

Avustralya merkezli biyoteknoloji şirketi Actinogen Medical, Alzheimer hastalığına karşı geliştirdiği ilaç için umut verici bir adım attı.

Şirketin “Xanamem” adıyla bilinen ve artık resmi olarak “Emestedastat” olarak adlandırılan ilacı, şu anda 100 gönüllü üzerinde hem güvenlik hem de etkinlik açısından test ediliyor. Klinik çalışmanın ara sonuçlarının 2026 yılının başında açıklanması bekleniyor.

10 YILDIR GELİŞTİRİLİYOR

Şirket, ilacın geliştirilmesi üzerinde on yılı aşkın süredir çalışıyor. İlk olarak Edinburgh Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından keşfedilen etken madde, yalnızca Alzheimer değil, depresyon gibi diğer nörolojik hastalıklarda da fayda sunabilir.

Actinogen CEO’su Dr. Steven Gourlay, bu ilacı Alzheimer’a karşı “kutsal kase” olarak nitelendiriyor. İlaç şu anda Avustralya ve ABD’deki 35 farklı merkezde test ediliyor.

HEDEFTE STRES HORMONU VAR

Mevcut Alzheimer ilaçları genellikle beyindeki amiloid plaklarına, yani protein birikimlerine odaklanırken, yeni ilaç tamamen farklı bir yaklaşım sunuyor. Hedefte, beynin başlıca stres hormonu olan kortizol bulunuyor.

Essen Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Direktörü Prof. Christoph Kleinschnitz, bu yenilikçi mekanizmanın heyecan verici olduğunu belirterek, “Alzheimer hastalarında özellikle hafıza ile ilgili beyin bölgelerinde, kortizol seviyeleri yükselmiş durumda. Xanamem, kortizol üretimini artıran bir enzimi bloke ederek bu dengesizliği düzeltmeyi hedefliyor.” diye konuştu.

UZMANLAR TEMKİNLİ: “BEKLEYİP GÖRMEK GEREK”

Köln Üniversitesi Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği Direktörü Prof. Frank Jessen ise temkinli.

BILD gazetesine yaptığı açıklamada, “Şu anda bu ilacın gerçekten işe yarayıp yaramadığı net değil. Birçok farklı hastalık için test ediliyor. Alzheimer üzerindeki etkisini ancak sonuçlar ortaya koyacak” diyor.

YAN ETKİLER İNCELENİYOR

İlaç şimdiye kadar yalnızca güvenliğini ölçen Faz 1 çalışmasından geçti. Yani ciddi yan etkilerin olup olmadığı değerlendirildi.

Uzmanlara göre yüzüncü hastanın çalışmaya dahil edilmesi olumlu bir işaret. Eğer ciddi yan etkiler olsaydı, muhtemelen bu aşamaya gelinmeden çalışma durdurulurdu.

Yine de uzmanlar, ilacın bazı hastalarda erken aşamada hafıza üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini ancak bunun büyük çaplı çalışmalarda kesin olarak kanıtlanması gerektiğini vurguluyor. Bu süreç yıllar sürebilir.

Related Posts

Mide sağlığınızı ertelemeyin

Hayat Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Celalettin Çetin, sindirim sistemi hastalıklarının tanısında büyük önem taşıyan gastroskopi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Uzm. Dr. Çetin, mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının iç yüzeyini incelemek amacıyla uygulanan bu görüntüleme yönteminin hem tanı hem de tedavi açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.