Genel-İş Araştırma Dairesi, 19 Mayıs Gençlik Bayramı öncesi “Türkiye’de Genç Emeği Raporu” nu yayımladı. Rapora göre, 15-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 60.5’i istihdam dışında bulunuyor. Hazırlanan rapor, Türkiye’nin genç istihdamı konusunda OECD ortalamasının 6 puan gerisinde olduğunu ortaya koydu. Rapor, 15 yaşın çocukluk sınırında olduğu ve bu durumun çocuk emeğini meşrulaştırdığına dikkat çekti.
2024 yılı itibarıyla 15-29 yaş arasında Ne Eğitimde Ne de İstihdamda (NEET) olan gençlerin sayısı 4 milyon 676 bine, oranı ise yaklaşık yüzde 26’ya ulaştı. Bu gençlerin 1 milyon 448 bini erkek, 3 milyon 228 bini ise kadınlardan oluşuyor. Raporda, lise düzeyinde alınan mesleki ve teknik eğitimin daha yüksek istihdam sağladığı belirtildi. Üniversite mezunlarının istihdam oranı yüzde 56.5 iken, mesleki ve teknik lise mezunlarında bu oran yüzde 57.3. Her 4 üniversite mezunundan 1’inin işsiz olduğu vurgulandı.
Genç işsizliğinin sadece bir istatistik olmadığını, toplumsal adalet krizi olarak görülmesi gerektiğini belirten siyaset bilimci Prof. Dr. Emre Erdoğan, şu önerilerde bulundu: “Üniversite sonrası geçişi kolaylaştıran kamu destekli programlar oluşturulmalı. Giriş düzeyindeki istihdam olanakları yaygınlaştırılmalı. Uzun süreli işsiz gençler için istihdam destekli sosyal programlar geliştirilmeli.”
TOPLUMSAL PATLAMA RİSKİ
Ekonomist Dr. Murat Kubilay ise genç işsizliğinin kökeninin 2000’li yıllarda uygulanan ekonomi politikalarına dayandığını savundu. Kubilay, şunları söyledi: “Eğitime en çok zaman, emek ve para harcanan dönemden geçiyoruz. Ancak doğru insan kaynakları politikaları uygulanmıyor. İstihdam yaratacak yeni önlemler yok. İşsizlik daha da artacak ve bu durum, toplumsal bir patlamaya yol açabilir.”