Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi

Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi Artış Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,53 artarak, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 2,48 yükseldi. Yıllık enflasyon oranları da tüketici fiyatlarında yüzde 35,41, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 23,13 olarak kayıtlara geçti.

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, “Gelecek dönemde enflasyonun seyrinde, özellikle petrol ve diğer emtia fiyatlarının küresel düzeydeki gelişimi önemli bir belirleyici olmaya devam edecek” dedi.

CRB tüm emtialar endeksindeki artışın yüzde 1,1 olarak gerçekleşmesine karşın, yıllık bazda yüzde 0,4 oranında bir gerileme yaşandı. Bu durum, dış kaynaklı maliyet baskılarının enflasyonu sınırlı şekilde etkilediği anlamına geliyor. Bürümcekçi, “Öte yandan, dolar kuru sepetinin artış göstermesi enflasyonun fiyatlara yansıması üzerinde baskı oluşturabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bürümcekçi ayrıca, “Eğer kurlarda, ücretlerde ve emtia fiyatlarında beklenmedik bir sıçrama olmazsa, enflasyonun yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 30 civarında gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

TCMB’nin Haziran Toplantısında Finansal İstikrara Odaklanabilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haziran toplantısında, finansal istikrara yönelik risklerin politika faizini etkileyebileceğini belirten Bürümcekçi, bugünkü verilerin olumlu olmasına rağmen, faiz indirimlerinin düşük bir olasılık olduğunu ifade etti.

Bürümcekçi, “Döviz rezervlerindeki artış, para politikasında gevşeme olasılığını artırabilir. Ancak, politika faizinde yapılacak değişikliklerde ihtiyatlı olunması önemlidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol da, kalıcı enflasyon düşüşü için rezervlerdeki artışın ve kredi risk priminin düşmesi gerektiğini belirtti. Demirkol, “Eğer haziran ve temmuz aylarındaki enflasyon oranları düşük seviyelerde gelirse, faiz indirimlerinin temmuz ayında başlaması daha sağlıklı olabilir” dedi.

Demirkol, “Şahsi beklentime göre, yıl sonunda enflasyon yüzde 29-32 aralığında olabilir” şeklinde görüş bildirdi.

Related Posts

Bakanlık, Güvensiz Ürünler Listesini Güncelledi: İki Ürünün Kullanımı Yasaklandı

Ticaret Bakanlığı, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nde yeni güncellemeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Bu çalışma kapsamında oyuncak ve temizlik malzemeleri kategorisindeki bazı ürünler hakkında toplatılma kararı verildi.

Tayvan işsizlik oranlarında 25 yıllık rekor

Tayvan’da Haziran 2025 itibarıyla mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 3.34 olarak açıklandı. Bu oran, ülkede Kasım 2000’den bu yana kaydedilen en düşük işsizlik oranı olarak dikkat çekiyor. Tayvan İstatistik Bürosu tarafından …

TÜİK yargılanmaya istinafta itiraz etti

Enflasyonu düşük gösterdiği, düşük ücret zamlarına yol açtığı iddiasıyla Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) karşı açılan “asılsız veri” konulu dava istinaf incelemesindeyken TÜİK’in de istinafa başvurduğu öğrenildi.

Vali Işın, Ilıca Termal Tatil Köyü’yü İnceledi

Kütahya Valisi Musa Işın, 21. Geleneksel Tarhana Festivali için bulunduğu Gediz ilçesindeki Ilıca Termal Tatil Köyü’nde incelemelerde bulundu. Vali Işın, bölgenin turizm potansiyelini artıracak yatırımların önemine vurgu yaptı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası (21 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,95 değer kazanarak 10.568,56 puana yükseldi. Cuma günü 10.366,16 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,08 puan artışla 10.413,24 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Yunanistan cari açığında sürpriz dönüş

Yunanistan ekonomisi, Mayıs 2025’te önemli bir gelişmeye imza attı. Ülkenin cari işlemler hesabı, geçen yılın aynı döneminde 2,32 milyar euro açık verirken, bu yıl Mayıs ayında 0,20 milyar euro fazla verdi. Üç aylık negatif seyirden sonra gelen bu …